De Prevent trial is een 5 jaar durend onderzoek naar de preventie van parastomale hernia's Logo ZonMwLogo Canisius Wilhelmina Ziekenhuis

Algemeen

Een parastomale hernia is een littekenbreuk thv een stoma. De incidentie varieert van 5-50% afhankelijk van het soort stoma (ileo/colostoma). De klachten  bestaan uit pijn tgv stretching van de buikwand, lekkages resulterend in psychologische problemen en ernstige huidirritaties, obstructie en strangulatie, en last but not least cosmetische bezwaren.

Een symptomatische parastomale hernia vergt een chirurgische correctie. Dit kan door middel van locale benadering, laparotomie en laparoscopie. Om het recidiefpercentage zo laag mogelijk te houden dient een matje geplaatst te worden. Desalniettemin ligt het recidiefpercentage op lange termijn tussen de 20-30%.

Daarom willen wij dmv de Preventtrial focussen op de preventie van parastomale hernia’s. Volgens de studie van Israelsson zou het peroperatief plaatsen van een lichtgewicht polypropyleenmatje in de rectusschede bij de aanleg van een stoma, de incidentie van parastomale hernia’s 10x verkleinen. De studie is echter prematuur afgebroken omdat de auteur het onethisch vond patiënten geen matje meer te geven. Om te kijken of de resultaten van Israelsson werkelijk zo veelbelovend zijn is nieuw onderzoek nodig.

De Preventtrial is een multicenter studie die prospectief gerandomiseerd is opgezet en waaraan 11 Nederlandse ziekenhuizen deelnemen. Er wordt (telefonisch) gerandomiseerd tussen wel of geen matje (zie kopje randomistatie). Het matje; Parietene light, bestaat uit een lichtgewicht Polypropyleenmatje en wordt geleverd door de firma Covidien.

De operatie is te zien onder het kopje 'Protocol en procedure' waarbij u de ingreep stap voor stap kunt volgen.